Friday, 30 November 2012

Ketam Sweet Sour

Ketam sweet sour..resepi ni aku main belasah sendiri..masuk bahan tu, masuk bahan ni..jadilah rsnya sweet and sour..request by my hubby


Bahan- bahan:
1) ketam (sha guna 2 ekor- setiap seekor di belah 2)
2) 1 biji capsicum hijau (di potong2- ikut suka nk potong mcm mane pun)
3) 1 ulas bwg besar (di hiris)
4)  bwg puteh (ikutla citarasa msg2- sha suke bubuh lebih)
5) 3 biji cili padi (di ketuk)
6) 1 biji cili merah (di hiris)
7) 2 inci halia (di hiris halus)
8) 2 btg serai (di ketuk)
9) sedikit sos tiram
10) sedikit sos cili
11) sedikit sos tomato
12) sedikit sos plum
13) sedikit kicap manis

Cara memasak:
1) lumurkan ketam bersama sedikit garam dan serbuk kunyit. goreng ketam sehingga garing dan ketepikan
2) tumiskan bwg besar, bwg puteh, cili padi, cili merah, halia dan juga serai. kemudian masukkan capsicum
3) bila dah naik bau, masukkan pula sedikit sos tiram, sos cili, sos tomato, sos plum dan juga kicap manis
4) perlahankan api dan kacau..x perlu masukkan garam sbb sos2 tadi dahpun masin..
5) padamkan api..hidangkan ketam goreng td di atas pinggan dan curahkan sos sweet sour ke atas ketam..
6) siap , bolehla di makan bersama nasi panas..nyum3 ;)

p/s: kalau nak sos sweet sour nye banyak, bolehla tambah sedikit air...dan bubuh sedikit tepung jagung utk memekatkan sos sweet sour.

Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment